Zondagse Post over 'Mermaid#2'

 

Mijn Meerminnen en godinnen zijn compleet verzonnen. Ik maak gebruik van oude symbolen, vervorm dat naar een eigen verhaal. Soms weet ik zelf niet meer wat echt is en wat opgediept uit de archeologie van vertelsels.

 

Gelovig zou ik mezelf niet zo snel noemen, maar de mythologie boeit enorm. Opgegroeid in het katholieke zuiden speelde geloof altijd een rol. Het werd je gevraagd en als kind ondervroeg ik mezelf er ook op: geloof ik wel of niet? In god, engelen, hiernamaals.

Die zoektocht en liefde voor rituelen en religieuze blingbling vind je terug in mijn werk. Het is een onderzoek naar wat voor mij werkt, wat ook zou kunnen. En hoever kan ik daarin gaan.

Het begon met de ‘Home Altars’: kleine troost-plekken als medicijn bij momenten van twijfel of existentiële vragen. Je kunt een kaarsje bij de altaars branden; voor iemand die het nodig heeft of voor jezelf (wij katholieken branden voor elk wissewasje een kaarsje :).

 

In ‘Mermaids’ is het vrouwelijke thema leidend. De vrouw als leven scheppende oerkracht, met intuïtie als haar Superpower en haar grote ‘weten’ van dingen. De 'Mermaids' zijn altaartjes voor de vrouw. Op deze 'Mami-wata' heb ik woorden geborduurd als 'Protect us' , 'Mother Mary', 'Vessel of Love'. Woorden uit een oud gebed dat zeelui gebruikten in stormen of als ze verdwaald waren en bescherming nodig hadden.

 

Mami-wata (Moeder water) is een oude Afrikaanse watergodin. Watergeesten en meerminnen over heel de wereld vinden hun oorsprong in haar. Want zonder water kan niets bestaan. Al het leven is ooit ontstaan uit water. Ook ons leven; zonder vrouw geen leven. Deze dame wordt afgebeeld als verleidelijk, beschermend en dodelijk gevaarlijk. Ze is de verzorgende moeder, de genezeres, ze inspireert dromen en verlangens. Je mag haar om voorspoed en rijkdom vragen, om hulp bij vruchtbaarheid of je liefdesleven. Maar daar vraagt ze offers voor.

Ze is een echt zeewijf.
Moeder en femme fatale.
De dubbele staart symboliseert die tegenstrijdigheid in elke vrouw.

 

Tekst uit Zondagse Post, een maandelijkse creatieve update van de dingen waar ik aan werk.

Lees de hele nieuwsbrief hier terug.